Placeholder Picture Lions Club Zaventem
National Airport-Erasmus

Lions Club Zaventem National Airport-Erasmus

Een Lokale Schakel in een Wereldwijd Netwerk

Placeholder Picture
Onze Gemeenschap en Missie

Lions Internationaal (LCI)

Geschiedenis maken we elke dag opnieuw

Met elk voltooid project en elke geholpen persoon schrijven we geschiedenis. We bestaan al meer dan 100 jaar, maar ons verhaal is nog steeds in ontwikkeling. En dat zouden we niet anders willen. Het wordt geschreven door helpende handen, door schoppen die de aarde raken, door donaties die worden gedaan en door levens en gemeenschappen die worden verbeterd in meer dan 200 landen en geografische gebieden over de hele wereld.

Placeholder Picture
1917: Het begin

Als reactie op de sociale problemen veroorzaakt door de Eerste Wereldoorlog en snelle industrialisatie, nodigt een zakenman uit Chicago genaamd Melvin Jones zakelijke clubs uit heel de VS uit voor een vergadering waar de Associatie van Lions Clubs wordt gevormd.

Placeholder Picture
1920: Lions gaan internationaal

Slechts drie jaar na de oprichting wordt de Associatie van Lions Clubs internationaal wanneer de Border Cities Lions Club in Windsor, Canada, wordt opgericht. Op dat moment waren Lions actief in 23 Amerikaanse staten met in totaal 6.400 leden.

Placeholder Picture
1925: Lions worden "Ridders van de Blinden"

Helen Keller spreekt tot de Lions tijdens de Internationale Conventie in Cedar Point, Ohio, VS. Ze daagt de Lions publiekelijk uit om "ridders van de blinden te worden in de kruistocht tegen de duisternis". Het begin van een eeuw-lange missie waarin honderden miljoenen levens worden beïnvloed door werk gerelateerd aan het zicht.

Placeholder Picture
1945: Vereniging van Naties

Lions en andere vertegenwoordigers uit 46 landen komen samen om te helpen bij het oprichten van de NGO-sectie van de Verenigde Naties (VN), wat de toewijding van Lions International aan een "zekere en blijvende vrede voor de wereld" onderstreept. Vandaag de dag werken Lions nog steeds samen met de VN tijdens jaarlijkse Lions-dagen bij de Verenigde Naties.

Placeholder Picture
1957: Introductie van Leos

Het Leo-programma wordt ontwikkeld om jongeren wereldwijd de kans te bieden op persoonlijke ontwikkeling door vrijwilligerswerk. Vandaag de dag zijn er wereldwijd 200.000 Leos.

Placeholder Picture
1968: Oprichting van onze stichting

De Stichting van Lions Clubs International wordt opgericht, met de missie "om de inspanningen van Lions clubs en partners te ondersteunen in het dienen van gemeenschappen lokaal en wereldwijd, hoop te geven en levens te beïnvloeden door middel van humanitaire serviceprojecten en subsidies." Tot op heden heeft onze stichting meer dan $1,2 miljard aan subsidies toegekend.

Placeholder Picture
2017: Lions worden 100

Het 100e jaar van dienst aan lokale gemeenschappen en de wereld wordt gevierd op de Lions Clubs International Centennial Convention in Chicago, Illinois, VS. Dezelfde stad waar de associatie begon.

Placeholder Picture
2023: Samenwerken voor verdraagzaamheid

LCIF en Lions Quest worden een van de oprichters van The Choose Kindness Project, een coalitie van de toonaangevende non-profitorganisaties in de Verenigde Staten die opkomen voor pestpreventie, inclusie en geestelijk welzijn van jongeren.

Lions Internationaal Foundation (LCIF)

Iedere geïnde euro gaat naar het goede doel, 1$ geschonken = 1$ ter plaatse

De internationale stichting van de 50.000 Lions Clubs, helpt in de acties van Lions Clubs die hun draagkracht overstijgt. In 2022-2023 waren er 1250 tussenkomsten voor 35,3 miljoen USD.

Het is erkend als een van de best beheerde stichtingen.

Internationaal ligt de focus op:
Placeholder Picture
diabetes
Placeholder Picture
zicht
Placeholder Picture
honger
Placeholder Picture
milieu
Placeholder Picture
kinderkanker

Lions Clubs in België

Een Chronologische Geschiedenis

Oprichting en Vroege Jaren

- 1951-1952: Het begin van de Lions Clubs in België werd ingeluid in mei 1952 met de oprichting van de eerste club in Brussel. Dit volgde op ontmoetingen in 1951 tussen Léon Vannuvel, Jean Pierre Galand (een Zwitserse advocaat en oprichter van de eerste Lions club in Zwitserland), en Tony Delage, een Amerikaanse Lion verantwoordelijk voor de uitbreiding in Europa. Op 31 maart 1952 werd de Lions Club de Bruxelles officieel opgericht, later hernoemd naar Bruxelles Centre, met de officiële charteroverhandiging op 17 mei 1952.

Uitbreiding en Ontwikkeling

- 1953 -1954: In de volgende jaren groeide de organisatie snel. Antwerpen ontving haar charter kort na Brussel, gevolgd door Liège (nu Liège Cité), Gent, en Namur. In 1954 werd De Panne de eerste kleinere stad met een eigen Lions club.
- Internationale Erkenning: In 1960 werd Paul Simpelaere, een lid van de club in De Panne, de eerste Belgische bestuurder van de internationale vereniging.

Maatschappelijke Bijdragen

- 1953: Naar aanleiding van de overstromingen in 1953, verkregen de Belgische Lions clubs steun van de internationale organisatie voor het oprichten van een medisch centrum in Hingene.
- 1958: Tijdens de wereldtentoonstelling van 1958 werd er een Welcome Centrum for Lions opgericht om internationale leden te verwelkomen.

Placeholder Picture

Koninklijke Steun en Structuur

- 1959: Koning Boudewijn aanvaardde in 1959 het erevoorzitterschap van het Belgische district, een traditie voortgezet door Koning Albert II en huidig koning Filip.
- Sinds 1991: De Belgische clubs zijn verdeeld in vier districten, elk onder leiding van een gouverneur.

Jubilea en Recente Ontwikkelingen

- 2017: Het honderdjarig bestaan werd in 2017 gevierd met meerdere nationale milieu-projecten, waaronder een landelijke afvalinzameling en het planten van duizenden bomen.
- 2018: De 50e verjaardag van de Lions Clubs International Foundation (LCIF) werd gevierd, een organisatie die sinds haar oprichting 1 miljard dollar heeft gedoneerd aan sociale projecten.
- 2022: De Lions Clubs in België bestonden uit 275 clubs met meer dan 7000 leden.

Placeholder Picture
+7007 leden (22.02.2022)
Placeholder Picture
+500 activiteiten/jaar
Placeholder Picture
275 clubs (22.02.2022)
Placeholder Picture
meer dan € 5 miljoen ingezamelde fondsen / jaar voor sociale doelen